Jürgen Donders

Partner Gordian Logistic Experts BV
Bedrijf:
Gordian

Bijdrage van Jürgen

[6 oktober 2022]
14.45 uur - 15.15 uur
Theme: Realisme in Demand Forecasting

[Artikel] Spare parts forecasting zonder datapunten

To forecast or not to forecast? Dat is een wezenlijke vraag in spare parts management. Voor talloze parts heeft forecasting geen enkele zin. Zo zijn er veel non-movers en is falen van veel artikelen fundamenteel onvoorspelbaar, zoals elektronische artikelen.

Omgekeerd: er zijn ook parts waarvoor forecasting een makkie is. Denk aan fast movers of parts die in een gepland onderhoudsregime zitten. Helaas zijn dat er niet al teveel.
Slow movers vormen het uitdagende assortiment. Daar biedt een scala aan forecasting methoden potentieel, maar effectieve toepassing is bepaald niet makkelijk. We noemen er een aantal.

De wetenschap van Operations Research bevat veel nuttige aanknopingspunten. Zo zijn forecast modellen als Croston en Bootstrap vrij effectief. Echter de toepassing vereist een minimaal aantal datapunten (historische consumptie).

Recent ontwikkelde een student van de Erasmus universiteit een forecasting model op basis van Machine learning. Dit model leidde tot een 30% hogere forecast accuracy dan Croston. Dat is heel mooi, maar ook dit model vraagt een minimaal aantal datapunten.

Het walhalla is forecasting zonder datapunten. Dan kom je in de sfeer van “sensing” methoden. Op basis van real-time conditie, gebruik, omgeving, etc. maak je een “remaining useful life time”. Anders gezegd, je bepaalt de kans dat een part nog een bepaalde tijd “te leven” heeft. Machine learning is in deze context uiterst nuttig. De kunst is om patronen te herkennen en te optimaliseren.

Realisme is cruciaal bij sensing. Er is niet zo iets als een “big data” benadering waarbij je alle beschikbare data in een magic AI calculator stopt, en daar komt dan een perfecte forecast uit. Technische context blijft van belang. Sterker: het creëren van een goed huwelijk tussen techneuten en AI nerds is een belangrijke sleutel tot succes.

Kortom: Spare parts forecasting wordt leuker én ingewikkelder. We vertellen je er graag meer over tijdens dit event over spare parts management.

Demand Forecasting

Gordian Logistic Experts bv is een specialist in service logistiek en spare parts management. Zij levert consultancy, (planning) services en software en is gevestigd in Maarssen. Gordian bestaat momenteel uit ongeveer 30 consultants in Nederland en Zuid-Afrika.

Jürgen heeft 16 jaar gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht in diverse functies. Vermeldenswaardig zijn een uitzending van 7 maanden naar Eritrea voor de VN-operatie UNMEE en zijn laatste functie als Squadron Commandant, waarbij hij verantwoordelijk was voor een eenheid van ruim 200 personen en als zodanig deel uitmaakte van het MT van de Vliegbasis Leeuwarden.

Na de Luchtmacht heeft Jürgen een kleine 2 jaar gewerkt bij Thales in Hengelo (het voormalige Hollandsche Signaal Apparatuur) als resource manager van een groep Logistic Engineers.

Inmiddels is hij alweer 16 jaar werkzaam voor Gordian. Naast Business Development en Sales ook actief betrokken in diverse projecten en interim management-posities bij klanten.

Stel me vast een vraag!