Alexander Bours

Speciality
Co-Founder
Company:
DiManEx BV

Bijdrage

[6 oktober]
16.00 uur - 16.30 uur
Theme: 3D printing als service model

[Artikel] Digitalisering financiert zichzelf uit kostenbesparing

Supply chains staan in de belangstelling. Iedereen kent nu het belang, dankzij de krantenkoppen die gaan over wereldwijde productie en supply chain verstoringen, (handels)oorlogen, Suez, grondstoffen tekorten, klimaatverandering, ontbrekende arbeidskrachten kent iedereen het belang ervan. Het vraagt veel van ondernemingen om vertragingen en downtime te voorkomen. Naast het hebben van de juiste competenties en organisatie is de beschikbare (product) data een belangrijk concurrentievoordeel.

Bedrijven die de digitalisering goed op orde hebben, beperken niet alleen het verlies maar kunnen ook terrein winnen. Denk daarbij aan het efficiënter zoeken & voorspellen van; alternatieve producten, leveranciers of productie methoden.

Veel bedrijven struikelen echter over ontbrekende data, onvolledige tekeningen of onduidelijkheden over bijv materialen. Waar digitalisering vroeger werd gezien als een noodzakelijk kwaad of als een doel op zich, kiezen ze nu voor een andere route.

Een long tail van spare parts leent zich namelijk uitstekend voor digitaliseren en 3D printen (laag volume over een breed assortiment). De grootste problemen ontstaan bij spares waarbij lead times te lang zijn. Denk aan parts die niet meer leverbaar zijn of obsolete zijn of waarvan de mallen ontbreken waardoor levertijden flink oplopen in de zoektocht naar alternatieven. Tel daarbij de kosten voor downtime op en je hebt al snel een business case om parts digitaal beschikbaar te maken en te 3D printen in gewenste hoeveelheid, op juiste moment en juiste plaats. Hoe zou het zijn om deze parts systematisch te digitaliseren en vervolgens via 3D printen wereldwijd beschikbaar te maken?

Een transformatie naar een digitale bibliotheek van parts, in plaats van nauwelijks roterende stock posities levert een groot financieel voordeel op. Dankzij besparingen op de TCO laten we zien dat het digitaliseren van de juiste parts een vliegwiel in gang zet. Digitalisering leidt tot forse besparingen die slechts voor een deel opnieuw geïnvesteerd hoeven te worden voor een volgende digitalisering ronde van parts, enz. Daarmee bieden we een praktisch instrument voor ondernemers om digitalisering uit de kostenbesparing te financieren en een deel van de verstoringen in de supply chain op te lossen!

Over Alexander

Alexander ziet in zijn functies digitalisering niet als doel maar middel om onderdelen beschikbaar te maken. Heeft een sterke marketing achtergrond en opereerde op verschillende boardposities binnen B2B organisaties zoals Wolters Kluwer of industriële marktleiders zoals Manutan en IPH. Bij deze bedrijven zijn voorraden/warehouses een noodzakelijk kwaad, dit inspireerde hem als mede oprichter van Dimanex; een platform dat het mogelijk maakt spare parts te digitaliseren en wereldwijd te printen op een locatie in een hoeveelheid waar behoefte aan is.
Alexander gebruikt nu zijn e-commerce ervaring voor het toepassen van 3D printen (additive manufacturing) voor wereldwijde OEMs.

 

“Het digitaliseren van (spare)parts biedt bedrijven een unieke mogelijkheid om veel meer waarde toe te voegen aan hun klanten”.

Stel me alvast een vraag!